SVAR
Du beskriver å ha fått deg en kjæreste i en annen del av landet, som er gravid og som du ønsker å flytte sammen med. Du lurer på hvordan du kan eller bør gå frem når det gjelder barnet ditt som går i 2. klasse, som du ønsker at skal flytte sammen med deg. Du beskriver at barnet ditt bor sammen med deg 50 % av tiden på nåværende tidspunkt.
Det er to faktorer som spiller inn rent juridisk i forhold til om man kan flytte sammen med barn fra tidligere forhold. Den ene er foreldreansvar (som vanligvis er felles), og det andre er bosteds- løsning.
Dersom man har foreldreansvar for barnet alene, kan man i utgangspunktet flytte uten samtykke fra den andre forelderen. Man har likevel plikt til å informere den andre forelderen 3 måneder før dersom det er samvær.
Dersom en av foreldrene har "fast bosted" og barnet har samvær med den andre forelderen, har man i teorien mulighet til å kunne flytte med barn innad i Norge. Man må da likevel varsle skriftlig den andre forelderen 3 måneder før flytting, og den som skal flytte har ansvar for å bestille flytte- mekling ved familievernkontoret eller hos ekstern mekler. Dersom foreldrene ikke blir enige seg i mellom eller i mekling, kan saken bringes inn for domstolen for å få en beslutning.
Dersom man etter brudd har "delt fast bosted" for felles barn, kan man ikke flytte til en annen del av landet med barnet uten at begge foreldrene er enige om dette. Det vil derfor være viktig å ha en dialog med den andre forelderen til barnet om dine planer, for å se på hvordan man kan løse en eventuell flytting i praksis, og på en best mulig måte for barnet og dere som foreldre.
Det er forståelig at du ønsker å flytte sammen med kjæresten din, som også er gravid. Det at dere bor langt fra hverandre og begge har barn på hver deres kant som dere har ansvar for 50% av tiden, kompliserer situasjonen deres ytterligere. Det er viktig å ivareta gode prosesser knyttet til barnet du har fra før, og overfor mor til barnet ditt. Det er en stor endring for barnet å potensielt skulle flytte til en annen kant av landet, som også vil medføre store konsekvenser på mange områder. Å flytte fra venner, fritidsaktiviteter og tilknytning til lokalmiljøet, den andre forelderen og kanskje utvidet familie på en eller begge sider, er en stor endring for en 2. klassing.
Det er viktig å tenke gjennom hvordan dette vil påvirke barnet ditt sitt liv og hverdag på kort og lang sikt, og kontakten med dere som foreldre. Å gå fra 50/50 til å kun treffe den ene av foreldrene sine i helger og ferier kan være en stor og krevende overgang for barnet, og er ikke en beslutning du kan ta på egenhånd. Selv om dette er noe du og din kjæreste ønsker og ser for dere, er det ikke sikkert at barnet ditt (eller mor til barnet) vil ønske dette. Hvordan vil det være å ha en dialog knyttet til dette med moren til barnet ditt, og hvordan kan dere tenke om dette på kort sikt og lengre sikt?
Jeg vil derfor råde deg til å gå inn i en dialog med mor til barnet. Dersom du er usikker på om dere vil få til å snakke om dette på en god måte, kan du/ dere oppsøke Familievernkontoret i regionen for å få hjelp. Litt avhengig av hvor langt du/ dere har kommet i prosessen, kan du enten begjære flytte- mekling, eller eventuelt invitere mor med i foreldresamarbeid.
Lykke til videre!
Familieterapeut v/ Familievernet
Fikk du svar på det du lurte på?