SVAR
Hei,
Du skriver at datteren din strever med å mestre blyantgrepet. Det har blitt prøvd ulike hjelpemidler uten særlig effekt. Som en følge av dette opplever dere at hun blir fort sliten, hun mister motivasjon og glede ved å skrive, og får også kommentarer fra medelever.
Du spør om vi har tips til hvordan man skal hjelpe henne uten at det skal gå utover motivasjonen, og hvordan man kan støtte henne i forhold til kommentarer fra medelever.
Vi har ikke opplysninger om hva som er prøvd ut av hjelp tidligere. Vi kan på bakgrunn av de opplysningene vi har, kun gi generelle råd.
Det er ikke uvanlig at en førsteklassing strever med blyantgrep. Du beskriver at jenta blir fort sliten og mister motivasjonen og gleden ved å skrive. For å få best mulig tilpasset hjelp til jenta vil vi anbefale å kontakte en ergoterapeut. Denne vil kunne komme til skolen og observere jenta og gi veiledning til dere foreldre i forhold til hvordan dere kan stimulere til et mer hensiktsmessig blyantgrep.
Dere har vært i kontakt med skolen om dette og det har vært iverksatt tiltak. Vi vil anbefale at dere også i fortsettelsen er i dialog med skolen. Skolen kan være behjelpelig med å normalisere at det er ulike måter å holde blyanten på.
Jeg tror, som du sier, at det er klokt å fokusere på mestringsfølelsen og innholdet i det som skal skrives, kontra selve grepet. På denne måten gis blyantgrepet mindre oppmerksomhet.
I forhold til å støtte henne når andre barn kommer med kommentarer, er det viktig å alltid starte med å validere følelsene. Med det mener jeg at dersom hun uttrykker frustrasjon, så må man ikke avfeie det med å si at det ikke er noe å bry seg om, men bekrefte følelsene hennes og si at du forstår at det kjennes ubehagelig når de andre kommenterer på det. Hjelp henne med å forstå hvorfor andre barn kan komme med kommentarer. Dette kan inkludere å forklare at noen barn ikke forstår hvordan ordene deres påvirker andre. Øv på hvordan hun kan svare på kommentarer på en rolig og selvsikker måte. Gi henne gjerne noen konkrete setninger. Dette kan også inkludere å ignorere kommentarene, svare med humor, eller å si fra til en voksen.
Styrk selvtilliten hennes med å minne henne på hennes andre positive egenskaper. Oppmuntre til aktiviteter som hun liker og er flink til.
Hun går bare i første klasse. Viktig at dere voksne er tålmodige og gir mye positiv tilbakemelding. Det er vanlig med individuelle forskjeller.
Dere kan, dersom dere ønsker det, selv ta kontakt med ergoterapitjenesten. Søknadsskjema finner dere i lenken under. Skolens helsesykepleier eller lærer kan også be om en vurdering fra ergoterapeut.
Nordre Follo kommune - Ergoterapi for barn og unge
Jeg ønsker dere lykke til videre!
Med vennlig hilsen ped.psyk.rådgiver i samråd med fysio-/ergoterapitjenesten