SVAR
Takk for ditt spørsmål!
Jeg forstår at du blir bekymret når du ser at barnet ditt strever.
Det er mange ting som endrer seg når barn starter på skolen. -Større krav til mestring, samtidig som at de skal lære å fungere sammen med mange barn. Han opplever kanskje at det er vanskelig å få venner, med bare å være seg selv. -At det blir en konkurranse om å få være med.
Dersom han også kjenner på at han må konkurrere om oppmerksomheten på hjemmebane, kan det bli mye stress i hode og kropp.
Barn bruker de strategiene de har tilgjengelig for å oppnå det de ønsker. Disse strategiene kan være uheldige og føre til det motsatte av det de tenker de skal oppnå.
Han ler av seg selv og viser forskjellige atferdsuttrykk. Jeg tolker dette som usikkerhet. At han kan kjenne på at han ikke strekker til, føler seg dum, og at ingen bryr seg om ham. -At selvfølelsen ikke er god.
Voksne tyr lett til korrigeringer og kanskje kjefting, som kan føre til at barnet føler seg avvist og lite elsket. Som foreldre ønsker man det beste for barnet sitt, og det er ikke alltid lett å vite hva man skal gjøre.
Du skriver at du tenker han trenger oppmerksomhet. Jeg tenker også at atferden hans kommuniserer et ønske om oppmerksomhet og kontakt. Det er viktig at dere ser dette behovet og kan møte det, og aller helst uten at han selv trenger å be om det på sin måte.
Jeg tror det beste dere kan gjøre, er å vise at dere er glad i gutten deres uansett hva han gjør. At dere gir uttrykk for at dere forstår at han kan være lei seg og skuffet når han viser atferden du beskriver. At dere bekrefter følelser dere tenker ligger bak disse atferdsuttrykkene og samtidig viser at dere er tilgjengelig for trøst og kos. - Sette av tid til å være sammen med ham og leke med ham, uten at han ber om det, slik at han kan føle seg viktig og verdifull.
Jeg tenker også det er viktig at dere snakker med skolen om det dere mener han strever med, slik at de kan hjelpe ham på best mulig måte i samhandling med andre. Det kan også være han kan ha nytte av å snakke med helsesykepleier.
Jeg har lagt til en artikkel som beskriver mer om hvordan hjelpe barn til bedre selvfølelse.
Lykke til!
Med vennlig hilsen
Familieterapeut
Barne- og familiesenteret.