SVAR
Dere beskriver utfordringer med å få 2.klassingen deres på skolen, og dere ønsker forslag til hvordan dere kan få ham av gårde uten at det blir krangling og kjefting. Slik dere har forstått er utfordringen knyttet til enkelte fag han synes er kjedelige. Dere har selv tanker om at utfordringene kanskje kan skyldes at han allerede kunne lese og skrive når han begynte på skolen og at særlig norsk oppleves som kjedelig.
Det er som regel sammensatte grunner til at et barn ikke ønsker eller mestrer å gå på skolen, og det er aldri barnets skyld. Det er mange barn som i kortere eller lengre perioder opplever det som vanskelig å gå på skolen, og det blir først og fremst viktig å forsøke å forstå barnet og finne ut hva som ligger bak. Her tenker vi at det blir viktig å få til en god dialog med gutten deres om dette. Han sier at det er kjedelig å gå på skolen. Ordet kjedelig kan ofte bli brukt når barn strever med å sette ord på utfordringer. Det er likevel viktig at han opplever å bli tatt på alvor og at dere som foreldre tar tak i situasjonen. Ofte vil det ta litt tid å finne ut hva det dreier seg om, og det er viktig å være åpen for at det kan handle om noe man ikke har kjennskap til. Barn trenger ofte hjelp fra voksne for å forstå hva de føler og hvorfor. Her kan dere lese om hvordan dere kan hjelpe gutten deres med å kjenne igjen om snakke om følelsene som oppstår. Vanskelige følelser slik kan du hjelpe barnet | Bufdir
Dere har en forståelse for at innholdet i fagene kan være intetsigende, noe som kan være en del av årsaken til at han ikke vil gå på skolen. Det er flere barn som har behov for ekstra tilrettelegging, mer ansvar eller større utfordringer i enkelte fag. Her har skolen ansvar for å tilpasse det pedagogiske tilbudet etter elevers behov og forutsetninger. Det er allikevel vanlig med store variasjoner i klassene de første årene, og gutten deres vil trolig oppleve stoffet som mer spennende og utfordrende nå som den grunnleggende lese- og skriveopplæringen er mer på plass hos alle.
Vi vil anbefale dere å ta kontakt med guttens lærer på skolen for å få en samtale rundt hvordan de opplever at han har det, både sosialt, emosjonelt og faglig. Har gutten deres behov for større utfordringer i enkelte fag? Er det et godt og trygt læringsmiljø i klassen? Har han gode venner i klassen? Helsesykepleier på skolen har også kompetanse på årsaker til skolefravær og kan tilby samtaler både til gutten og dere som foreldre. Her kan dere også søke mer konkrete råd om hvordan dere kan få til bedre morgener uten krangling og kjeft. Noen ganger kan det være at barnet åpner seg lettere til noen andre enn foreldrene, og det blir viktig å legge til rette for dette selv om det kan kjennes sårt.
Se også vedlagt artikkel fra Bufdir om skolefravær.
Rådgiver Stavanger kommune