SVAR
Du etterspør hvordan dere kan få 8-åringen til å forstå at han ikke kan følge alle impulser. Det krever først og fremst en stor dose tålmodighet fra oss voksne, noe dere jo allerede har kjent på.
Som du selv så godt beskriver, er din sønns store nysgjerrighet og utforskende væremåte en god egenskap. Men når det blir for mye energi og tålmodigheten stadig utfordres, kan det oppstå mye frustrasjon hos alle parter.
I dagens samfunn blir våre hjerner stadig stimulert, både i form av det vi inntar av mat og drikke, til det vi hører på av lyd og til alt våre øyne tar inn i form av digitale bilder på mobil, TV, nettbrett etc. Denne enorme mengden med stimuli påvirker oss alle i større eller mindre grad. Det kan være nyttig å tenke over hva og hvordan din sønn stimuleres i løpet av hverdagen. I tillegg til å tenke over stimuli, kan det være nyttig å tenke over "hjernens nedetid". Hvor mye hvile får din sønn? Søvnkvalitet, ro og hviletid. En god oversikt kan være til hjelp, slik at vi voksne kan sette grenser og tilrettelegge hverdagen bedre for barna våre.
De fleste vil ofte måtte starte med seg selv og se på egne grenser med tanke på stimulering, aktivitet og nedetid. Eksempelvis er det blitt vanlig å ta seg en pause med å scrolle på mobil. Vi gjør det som voksne, og vi gir gjerne et nettbrett til våre barn for å få en rolig stund. Da kan det være greit å minne oss om at dette ikke er "nedetid" for nervesystemet vårt, heller stikk motsatt. Ironisk nok kan det å være i fysisk aktivitet gi mer ro for nervesystemet enn det å sitte i ro med en skjerm. Derfor kan aktivitet, gjerne utelek med hele kroppen i bevegelse, være til stor nytte for alle - enten man har mye energi å forbruke eller lite energi å ta av.
Når man så har sett på stimuli, energi-fordeling og fysisk aktivitet, blir det igjen å komme tilbake til det som nevnes først; Tålmodighet! For som du selv sier så er det lite hjelp i kjefting. Barn trenger stadige repetisjoner for å forstå og lære om egen regulering av impulser. Og de lærer sin regulering best gjennom gode erfaringer i sammen med trygge voksne.
Håper dette kan hjelpe dere litt på vei videre i all din sønns utforskning!
Med vennlig hilsen,
Familieveileder, Barneverntjenesten