SVAR
Hei
Du forteller om din niåring som oppleves som litt utagerende og urolig på skolen. Han kan gå rundt i klasserommet og forstyrre andre, sparke i stolene og truer med pinner. Dette medfører at du ofte får telefon fra lærer. Jeg forstår at dere er rådville og ikke vet helt hvordan ta tak i dette. Dere er ikke til stede på skolen når dette skjer, så det er jo vanskelig for dere å få gjort noe der, den jobben må skolen ta. Det er hensiktsmessig med et godt skole/hjem samarbeid, for sammen å finne ut hvordan man skal håndtere og snu situasjonen. En god relasjonskvalitet mellom elev og lærer er et svært viktig utgangspunkt. Det er lærer som har ansvar for å prøve å utvikle en tillitsfull relasjon, men dere foreldre kan bidra, bla med å løfte frem hvordan dere forstår gutten deres, og fortelle hva dere ser er viktig for han. Be om et møte med skolen der gjerne både kontaktlærer og avdelingsleder deltar, for å skape en felles forståelse, fordele ansvar, og komme frem til gode tiltak sammen.
Det er viktig at barnet blir møtt med forståelse for at han har det vanskelig. Å bli møtt med forståelse og empati av en rolig voksen som kan hjelpe han å regulere seg selv, kan hjelpe han i de vanskelige situasjonene. Skolen bør kartlegge når disse situasjonene oppstår, slik at de kan være i forkant og sette inn tiltak før det eskalerer.
Ser at du skriver at han har gode venner, det er bra. Det kan være en beskyttende faktor for barnet når han opplever at ting blir vanskelig på skolen. Dere kan bidra hjemme med å invitere vennene inn slik at vennskapet holder seg sterkt, slik at det som skjer på skolen ikke sliter for mye på disse vennskapene som allerede er etablert. Kanskje det også kan dempe den negative påvirkningen barnet ditt møter fra en annen venn.
Det kan være lurt å undersøke om kommunen har noen veiledningstjeneste som kan støtte dere foreldre. Spør skolen om dette. Hvis skolen ønsker støtte eller veiledning kan de kontakte PP tjenesten.
Legger ved link til to nettsider som kan være aktuell:
Hjem - Følelseskompasset (folelseskompasset.no)
ve-kartleggingtriggerraseri-artikkel-2013-05-02.pdf (statped.no)
Ønsker dere lykke til!
Med vennlig hilsen,
Pedagogisk psykologisk rådgiver, PPT