SVAR
Hei og takk for spørsmålet ditt! Du skriver at du har en sosial og blid gutt på 7 år, som dere den siste tiden har opplevd at blir fortere sur, frustrert og «sutrete». Du skriver at dere prøver å bekrefte følelsene og tankene hans, samtidig som dere setter grenser og forklarer, men dere opplever det utmattende og lurer på om det finnes noen konkrete råd?
Sinne og frustrasjon kan være en vanskelig følelse å håndtere både for barn og voksne, og jeg forstår godt at det kan være utmattende! Sinne og frustrasjon kan være en følelse som oppleves forvirrende også for barnet, og barnet reagerer på dette ubehaget. Noen ganger er det gjerne andre følelser som ligger bak sinnet, som for eksempel redsel, misunnelse eller når vi opplever for store krav. Kanskje har det vært noen endringer i livet til 7 åringen deres enten hjemme eller på skolen? Når vi gjenkjenner og forstår følelsen, kan den også bli lettere å håndtere og regulere.
Så bra at dere prøver å bekrefte tankene og følelsene hans! Er barnet sint, trenger barnet mulighet til å kunne uttrykke dette og så kanskje hjelp til å roe seg ned igjen. Som foreldre kan vi vise både ro og trygghet i en frustrert situasjon. Barn trenger ofte hjelp fra voksne for å forstå hvorfor de føler det de føler ved at vi kan hjelpe med å sette ord på følelsen, samtidig som vi selv bevarer roen. Når du hjelper barnet ditt med å tolke følelsene han opplever, og viser at de er helt ok, vil han føle seg tryggere.
Det er naturlig at et barn i 7 års alderen begynner å protestere litt mot grensene som de voksne setter. Det er et utrykk for selvstendighet. Det er bra at dere setter grenser og forklarer dem. Dere hjelper barnet med å lære hva som er ok og hva som ikke er det, samtidig som dere gir han forutsigbare og trygge rammer. Det kan være lurt å tenke over hvorfor vi setter de grensene som vi gjør. Noen grenser er viktig fordi de beskytter barnet mot farlige ting, mens andre ganger setter vi grenser mer på «autopilot». Snakk gjerne med barnet i forkant av situasjonene dere har erfart at kan bli vanskelig som for eksempel ved påkledning som du beskriver i spørsmålet ditt. Lytt til barnet og vær på tilbudssiden. Kanskje klarer dere å finne frem til en god løsning i fellesskap. Hvis dere i forkant har planlagt hvilken lue barnet skal ta på, når stemningen er rolig og god, blir det kanskje lettere for guttene deres når påkledningen finner sted. Når barnet først er blitt sint er det sjeldent mottakelig for råd og veiledning.
Dere gjør en god jobb! Hvis dere trenger mer råd og veiledning går det an å snakke med helsesykepleier på barnets skole. Dere kan også få flere råd og tips her:
Vanskelige følelser slik kan du hjelpe barnet | Bufdir
Sett gode grenser for barna | Bufdir
Mvh
Helsesykepleier