SVAR
Hei! Takk for et fint spørsmål som mange småbarnsforeldre nok kan kjenne seg igjen i. Du skriver at du trives i foreldrerollen, men at i det siste har 3-åringen utagert en del og at du er sliten. Du spør hva du skal gjøre.
Å leve sammen med små barn tar mye energi. Særlig når et av barna er i en krevende periode vil det påvirke trivselen i foreldrerollen. Jeg vil gi noen innspill på hvordan å mestre denne travle og krevende livsfasen dere står i akkurat nå.
- Ivareta dine behov for avlastning og hvile: Særlig som gravid er det naturlig at du trenger ekstra tid til å hente deg inn. Fint om du kan lage avtaler med partneren din slik at du får noen pusterom. Godt om dere kan ha en plan for hvordan dere kan avhjelpe hverandre. Hvis det topper seg er det godt å få trekke seg litt tilbake, roe ned seg selv før man går tilbake til barna og fortsetter dagen. Finnes det et nettverk ellers dere kan spille på for å få noe avlastning? Det kan også være godt å være åpen med andre foreldre om hva dere står i. Du er ikke alene om å oppleve slitenhet i denne livsfasen og det er helt lov å kjenne på at noen dager er det bare for mye.
- Være på jakt etter hva som ligger under utageringen til 3-åringen: Barn i denne alderen har store følelser som de trenger mye hjelp til å håndtere. Prøv å være nysgjerrig på behovet hennes, hva er det som trigger og hva ligger bak utageringen? Ofte handler det om behov for kontakt og respons. Trives hun i hverdagen for øvrig, eller er det noe konkret hun strever med? Hun er også i «selvstendighetsalderen» hvor mange barn ønsker å klare gjøremål selv, men blir frustrerte når de fortsatt trenger voksne sin hjelp. Et tips kan være å innføre alenetid med henne, om lag 15 min hver dag. Slik alenetid bør være lavterskel og hverdagslig, der du lar henne styre leken eller velge aktivitet. Dette kan gi påfyll av trygghet og styrke båndet deres, og etter hvert redusere sjansen for at det topper seg så ofte. Hvis det er mulig, så oppretthold alenetid også etter at lillebror er født. Å bli storesøster er en stor overgang for 3-åringen, alenetid kan være en god buffer.
- Hvis du ønsker mer støtte og flere tips finnes det god hjelp å få på helsestasjon og evt. på Familiesenter i din kommune.
Jeg ønsker deg lykke til!
Med vennlig hilsen
Psykologspesialist, Barne- og familiesenteret