SVAR
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Takk for ditt spørsmål, dette vil mange småbarnsforeldre kjenne seg igjen i. Det er heller ikke unormalt at foreldre føler på skam og usikkerhet i slike situasjoner som du beskriver.
Sinne er en normal følelse på lik linje med andre følelser hos barn. Denne følelsen kommer ofte ut på måten du beskriver, ved at de kan slå, sparke, kaste ting etc. En følelse springer alltid utfra et behov hos barnet, og hos de yngste barna uttrykkes dette gjerne gjennom atferd. Atferd er kommunikasjon, og en viktig oppgave for oss foreldre er å prøve å forstå hva barnet ønsker å fortelle oss. Dersom vi forstår grunnen til at et barn er sint og frustrert, er det lettere å hjelpe. En som foreldre kan også hjelpe barnet å finne mer aksepterte måter å vise sinne på, noe som krever tålmodighet og mange gjentakelser.
Noen generelle tips er å holde seg selv rolig som voksen og ikke bli sint tilbake. Ikke bruk mange ord når frustrasjonen er på topp. Hjelpe barnet til å sette ord på følelsene. Hjelpe barnet å finne andre måter å uttrykke seg på. Løfte frem positive ting barnet gjør, samtidig som en gir mindre oppmerksomhet til det negative, men sette klare grenser for slag og annen fysisk oppførsel. En kan lese mer her om hvordan en kan forholde seg når småbarn slår.
Barn som viser sterke følelser, tåler generelt frustrasjon dårligere enn andre barn. De vil ha god hjelp i at hverdagen gjøres så forutsigbar som mulig. Overgang fra en aktivitet til en annen kan være vanskelig, og det er viktig å gi informasjon om hva som skal skje i forkant. Det kan være lurt å lage avtale med barnehagen om hvordan hentesituasjonen skal være. Ved at den gjøres mest mulig lik hver gang , kan dette hjelpe til en forutsigbarhet knyttet til hva som skal skje. Da kan også barnehagen forberede gutten deres i forkant av at han blir hentet.
Du skriver ikke noe om hvordan gutten deres sover og spiser. Generelt så er gode mat og søvnrutiner viktige for at vi skal ha overskudd og kunne tåle frustrasjon bedre.
På denne nettsiden kan det også være andre aktuelle og nyttige artikler: Trygge råd til foreldre med småbarn | Bufdir
For å få mer tilpasset råd og veiledning i deres situasjon, vil jeg anbefale dere å ta kontakt med helsesykepleier på helsestasjonen. Dersom han allerede har vært på 4-års kontroll kan dere ta kontakt og be om ny samtale.
Med vennlig hilsen
Helsesykepleier