SVAR
Jeg forstår at dette er en plutselig og vanskelig situasjon for dere. Du lurer på rettigheter angående leieforholdet og om utleier har lov å si dere opp med så kort varsel.
Foreldrespor.no består av et team med spesifikk fagkompetanse innenfor vårt felt som dekker ulike områder når det gjelder foreldrerollen, barn og oppvekst. Vi kan av den grunn ikke svare på spørsmål angående leieforhold og lovverk knyttet opp mot dette. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fagpersoner innenfor utleie og juss for spørsmål angående dette tema.
Du sier også at en eventuell flytting vil medføre et bytte av barnehage for deres barn. Tilpasningen i barnehagen har vært vanskelig grunnet språk og du lurer på hvordan dere kan bidra til en lett overgang.
Jeg vil begynne med å si at generelt er barn svært tilpasningsdyktige, det er gode sjanser for at både språk og flytting kommer til å gå veldig fint for barna. Generelt kan det være lurt å forklare barna på forhånd at dere skal flytte og kanskje sammen dra på besøk til området i god tid før flyttingen? Snakk positivt om alt det bra som venter og plassen dere skal flytte til.
Når dere vet hvilken barnehage barna skal gå i kan dere også dra på besøk dit. Det går også an å bruke uteområdet til barnehagen før barnet starter der. De aller fleste barnehager har ulåste porter utenfor åpningstid. Stikk innom når barnehagen står tom og bli litt kjent med lekeapparater og terrenget. Da er det litt kjent for barna seinere. Ta bilder av bygget å send med barna til den barnehagen de går i dag, få med personalet der til å undre og glede seg sammen med barna. Bildene av den nye barnehagen kan barna vise frem i samling og slik være med å støtte opplevelsen av at noe kjekt skal skje.
Det kan også fungere å ta kontakt med barnehagepersonellet i den nye barnehagen og spørre om dere kan få komme på besøk i åpningstiden.
Når det gjelder barnas språkutvikling pleier barnehagene i Norge å være god på å ha fokus på språk, for alle barn. Forskning viser at for fremmedspråklige barn tar det ca.7 år før det nye språket er skikkelig internalisert (på plass). Det som kan være verdt å tenke over er hvordan legge til rette for å bruke morsmålet sitt barnehagen og det å se på flerspråklighet som en ressurs. Jeg legger ved en artikkel om det her:
Når barnet har et annet morsmål
Lykke til med både leierettigheter, flytting, språk og barnehagebytte!
Med vennlig hilsen
Pedagogisk psykologisk rådgiver