SVAR
Det første dere foreldre må gjøre er å snakke med gutten deres. Samtale, er det viktigste hjelpemidlet vi foreldre har, i møte med våre barn. Det er bra at dere allerede har startet å snakke med ham om disse episodene. Og ut fra hva du beskriver, fremstår det som han forstår at han gjør noe han ikke har lov til. Han vet forskjell på rett og galt.
Det kan kanskje se ut som en del av hans handlinger skjer i samhandling med venner eller bekjente. Tenåringer har stor påvirkning på hverandre i denne alderen og det kan hende at de for tiden er i en periode med "testing av grenser". Da kan flere "uskyldige" barn ende opp med å tøye egne grenser for å føle seg som en del av gjengen. Noen tenåringer kan også være strategiske og tenke at det ikke er så farlig å gjøre slik så lenge man ikke kan bli straffet (kriminelle lavalder i Norge er 15 år).
Det kan også hende at han føler seg presset til å gjøre enkelte handlinger mot sin vilje. I dagens mediebilder slås det stadig opp historier hvor barn og ungdom presses for penger dersom de "har noe på dem". Det kan være bilder, utsagn e.l. Hvorvidt drivkraften til deres sønn er opplevelse av redsel eller grense-utprøvende atferd er noe en dialog kan gi mer klarhet i. Så det er viktig at dere viser omsorg for ham og vil ham vel.
Som forelder vil vi anbefale at dere fortsetter å ha en åpen og rolig dialog med deres sønn. Å ha gode samtaler - og det å legge til rette for fine stunder sammen er viktig. Det kan lett bli en sur stemning i hjemmet om det kun blir moralprekener fra oss voksne, så vi bør balansere dette, slik at god relasjon opprettholdes tross alvor og negative episoder. Som oftest har man igjen for å strekke oss litt lengre, med å ta initiativ til aktiviteter som tenåringen liker. Det er ikke like fristende å skuffe mennesker man liker og har det fint med.
Ettersom situasjonene du beskriver inkluderer venner av din sønn, vil det også kunne være aktuelt å kontakte deres foreldre. Dersom det er barn man som forelder ikke kjenner til, kan temaet tas opp med lærer eller på foreldremøter. Det anbefales å dele med barna at dere voksne kommer til å prate sammen. At voksne samarbeider kan i seg selv ha en regulerende effekt på barna og venneflokken.
Jeg legger ved en link fra en 16-åring som lurer på hvorfor hun stjeler. Dette kan kanskje være nyttig for dialogen med deres sønn. Her er det også videre tips og råd til det å endre vaner. Les mer her; ung.no
Jeg håper at dere lykkes med å få en god dialog med deres sønn, og at tillitt igjen kan oppstå. Lykke til!
Med vennlig hilsen,
Familieveileder, Barneverntjenesten