SVAR
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Det kan være svært utfordrende å være foreldre når vi ser at våre barn ikke har det bra. Du skriver at dere skjønner henne godt, og dette er et bra utgangspunkt for hvordan dere møter jenten deres nå i en periode hvor hun har det vanskelig.
Å legge til rette for de gode samtalene er viktig når ting er vanskelig. Det er ofte lettere sagt enn gjort, og du har trolig forsøkt mange ganger allerede. Det er likevel det viktigste verktøyet vi har som foreldre. Det trenger ikke løse de konkrete utfordringer med venner, skole og fritid, men dere viser at dere bryr dere og ønsker at hun skal få det bedre.
Om din datter ikke ønsker å snakke, kan det likevel være viktig å vise at dere er der. En prat på sengekanten hvor barnet ligger taus med ryggen vendt mot deg, skal ikke undervurderes. Tenåringer er i en brytingsfase hvor de både trenger oss, men også prøver å klare seg uten oss. All nærhet vi kan gi barnet i denne fasen kan være med å styrke relasjonen imellom dere og barnets egen selvfølelse.
Du beskriver at din datter er totalt uten energi. Dette henger gjerne sammen med at vennerelasjoner og skole blir krevende. Endringene i hennes spisevaner kan også være en forklaring på det lave energi nivået. Et legebesøk for å sjekke nivå av vitaminer/mineraler etc. kan være nyttig. Det er mye omsorg i å vise at man tar barnet på alvor når dere opplever at hun har lite energi.
Når tenåringene våre sliter vil de ofte skyve oss foreldre unna. Det å være negativ kan være en effektiv måte, da det også stjeler energi fra oss. Det er likevel viktig at vi er der for dem, ikke avviser tilbake, men holder roen, er tålmodige og tilgjengelig for dem.
Du forteller om utfordringer i jentemiljøet. Skolen vil da være en viktig samarbeids arena. Noen ganger ønsker ikke barna våre at vi kontakter skolen. Det kan likevel være viktig å gjøre dette, da man kan utrette mye mer om man samarbeider med flere. Før dere involverer skolen er det viktig at dere prate med jenten deres om hvorfor dere gjør det. La henne få være med å styre hva som skal bli sagt, når det skal bli sagt og til hvem. På denne måten blir hun involvert og vil kunne oppleve å eie prosessen litt selv. Da trenger ikke ting å bli så skummelt for henne.
Det er trolig mange foreldre som synes det er vanskelig når det er et problem i klassen og på trinnet. Å ta kontakt med andre foreldre kan være nyttig, men er ofte vanskelig når man ikke kjenner dem. Samarbeid med skolen kan legge til rette for foreldremøter, og slike sosiale utfordringer vil ha større mulighet for å bedres når man samarbeider på flere nivå i lokalmiljøet.
Med vennlig hilsen,
Familieveileder, Barneverntjenesten